Svenske kødboller (a la Ikea)

image_pdfimage_print

De fleste har nok smagt en portion kødboller fra Ikea med flødesovs, tyttebær og kartoffelmos. Jeg har forsøgt at lave mine egen version af den klassiske ret. Jeg valgte at servere en simpel kålsalat til af rødt spidskål, appelsiner og græskarkerner.

Svenske kødboller (a la Ikea)

Hvis du elsker de ikoniske kødboller, men gerne vil undgå en tur i Ikea – så er her opskriften på en hjemmelavet version
No ratings yet
Udskriv Pin Anmeld
Ret: Hovedret
Køkken: Svensk
Keyword: flødesovs, kartoffelmos, kødboller, mos
Samlet tid: 40 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Kødboller (ca 24 stk)

  • 500 g kalv/flæsk
  • 1 stk løg skrællet og revet fint
  • 2 fed hvidløg skrællet og revet fint
  • 1 stk æg
  • 0,75 dl panko rasp eller alm
  • 0,5 dl mælk
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peber
  • Olie til stegning

Flødesovs

  • 50 g smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 1 terning oksebouillon
  • 5 dl vand
  • 1 dl fløde piskefløde eller madlavnings
  • 1/2 tsk dijonsennep
  • Salt og peber
  • evt kulør

Kartoffelmos

  • 1 kg kartofler skrællet og evt halveret hvis de er store
  • 25 g smør
  • 1 dl mælk
  • Salt og peber
  • evt lidt stødt muskatnød

Øvrigt

  • Tyttebærmarmelade

Sådan gør du

Kødboller

  • Bland alle ingredienser i en skål (pånær olie) og rør det godt sammen med en ske
  • Hvis muligt, så lad farsen stå og hvile 5-10 min
  • Form til ca 24 ensartede boller
  • Varm olien ved moderat varme i en pande og steg kødbollerne ca 6-7 min, til de er gennemstegte
  • Stil fra på en tallerken (gem panden til at lave sovs med)

Kartoffelmos

  • Kom kartoflerne i en gryde og dæk dem med usaltet vand, koges indtil kartoflerne er møre
  • Hæld vandet fra, kom smøret i gryden og mas med en kartoffelmoser
  • Tilsæt mælken lidt efter lidt indtil de har den ønskede konsistens
  • Smag til med salt, peber og evt muskatnød

Flødesovs

  • Smelt smørret i panden (som du stegte kødbollerne på)
  • Kom melet deri og pisk sammen, steges i ca 1 min (så den melede smag forsvinder)
  • Hæld langsomt vandet i og pisk godt sammen
  • Mas bouillonterningen deri
  • Tilføj fløde og sennep og lad det koge op under jævnlig omrøring og indtil det tykner
  • Tag af varmen, smages til med salt og peber
  • Brug evt kulør for mørkere farve
  • Server sovsen med kødbollerne i, kartoffelmos og tyttebær

2 Comments

  1. Jeg synes din sovs ser spændende ud med senneppen og virker som et frisk pust til retten – den vil jeg helt sikkert prøve næste gang! Vi bor i Sverige og jeg synes tit svensk mad smager for sødt og mildt, sådan á la kedelig børnemad. Derfor var det rigtig rart at finde dig på Instagram, hvor jeg kan få inspiration til børnevenlig mad der også tiltaler mine smagsløg. Den svenske flødesovs jeg har fra svigermor bliver typisk smagsat med tomatpuré, sojasovs, boullion og tyttebærsyltetøj… helt ok men også lidt for sødt og tandløst 🙂

    • Madmusen

      Tusind tak Martha – dejligt hvis du kan finde lide fornyet inspiration herinde.

      Jeg forsøger ihverfald selv, som småbørns mor, at lave mad de kan spise men som også tiltaler mig selv ☺️

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskrift




*