Hyldeblomstsaft

image_pdfimage_print

Der findes intet som et glas hjemmelavet hyldeblomstsaft med isterninger på en varm sommerdag. Den friske, blomstrede smag og den let syrlige sødme er indbegrebet af dansk sommer. At lave saften selv gør oplevelsen endnu bedre – både fordi man ved præcis, hvad der er i, og fordi det er en hyggelig og meningsfuld proces.

På en solrig dag tog jeg på cykeltur med min kæreste ud i skoven for at finde hyldeblomster. Vi cyklede langs små stier, hvor solen glimtede ned mellem trækronerne, og snart fandt vi store, velduftende skærme, der nærmest kaldte på os. Vi havde også heldet med os i vores egen have, hvor et par hyldebuske stod i fuldt flor. Det føltes næsten som en lille skat at samle blomsterne ind – især fordi man ved, at det bliver til noget så lækkert.

Hyldeblomst – simpelt og lækkert

Når man laver hjemmelavet hyldeblomstsaft, handler det om at finde den rette balance mellem sødme, syrlighed og blomstersmag. De vigtigste ingredienser er hyldeblomstskærme, økologiske citroner, sukker og citronsyre – og selvfølgelig godt koldt vand. Når det hele er rørt godt sammen, dækkes det til og sættes på køl – og så kommer det sværeste: ventetiden. Saften skal trække i 4 dage, hvor alle smagsnuancerne langsomt udvikler sig.

Det er næsten som at brygge sin egen sommer på flaske. Når dagene er gået, skal saften sies og hældes på flasker – og så er det bare at nyde resultatet. Serveret iskold med masser af isterninger, lidt citron og måske et mynteblad på toppen, er det en forfriskning, der smager af sol, kærlighed og danske somre.

Hyldeblomstsaft

En hjemmelavet omgang hyldeblomstsaft er dejlig nemt at lave og smager af sol på flasker
No ratings yet
Udskriv Pin Anmeld
Ret: Drinks
Keyword: hyldeblomst, saft, sommer
Forb. tid: 40 minutter
Køletid: 4 days
Samlet tid: 4 days 40 minutter
Antal: 1.5 liter koncentreret saft

Ingredienser

  • 20 stk hyldeblomstskærme uden for mange store stilke skal være sprunget ud og lidt gule idet, og dufte kraftigt
  • 1 liter vand
  • 500 g sukker
  • 2 stk økologiske citroner
  • 1 brev citronsyre 20 g
  • evt Atamon. Dette forlænger holdbarheden (kan købes i supermarkeder)

Sådan gør du

  • Ryst hyldeblomsterne fri fra de fleste dyr
  • Find en gryde og kog sukker og vand deri, indtil sukkeret er opløst
  • Skær citron i tynde skiver og kom op i sukkerlagen sammen med citronsyre og hyldeblomster. Sørg for at hyldeblomsterne er dækket af vand
  • Evt Tilsæt Atamon
  • Kom låg på gryden og stil den på køl i 4 dage, hvor den skal trække (rør evt rundt i det hver dag, med en ske du har hældt kogende vand over)
  • Si saften igennem et klæde og hæld på skoldede flasker
  • Kan også hældes i tomme vandflasker og fryses ned.

Noter

TIP: Hyldeblomstsaften kan fryses ned, så du har saft, du kan tage op løbende
hjemmelavet hyldeblomstsaft
hyldeblomst saft

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Vurdering af opskrift




*