Go Back
+ servings

Oksemørbrad med græskarpuré, rødvinssauce, grønt og ovnkartofler

En virkelig lækker ret til festlige begivenheder
No ratings yet
Udskriv Pin
Ret: Hovedret
Keyword: grønkål, oksemørbrad, pure, rødvin, sauce
Samlet tid: 1 time 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Rødvinssauce

  • 1 x Gastrik bestående af 2 spsk honning og 1 dl mørk balsamico
  • 125 g smør 25 g + 100 g
  • 2 stk skalotteløg finthakket
  • 3 stk timiankviste
  • 1/2 dl gastrik
  • 2 spsk flydende oksebouillon
  • 3 dl rødvin
  • Salt og peber
  • Evt jævner og kulør

Græskarpure

  • 1 stk lille græskar evt hokaido
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk Saft fra 1 citron
  • 1,5 dl æblemost
  • Salt og peber

Oksemørbrad

  • 1 kg oksemørbrad
  • 25 g smør
  • 1 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • Frisk timian

Ovnkartofler

  • 1 kg små kartofler
  • 1,5 spsk olie
  • Salt og peber
  • Evt frisk timian

Grønt

  • 5 stk store blade grønkål nok til en bradepande
  • 2 spsk olie
  • Salt og peber
  • 12 stk små gulerødder

Sådan gør du

Rødvinssauce

  • Start med at lave gastrik: Varm honningen i en gryde ved moderat varme. Lad den boble og karamellisere (blive mere gylden). Tilsæt derefter balsamico og lad koge ind/reducere med ca. 1/3
  • Varm 25 g smør op i en anden lille gryde og steg løgene ved svag/middel varme i ca 5 min
  • Tilsæt nu timian, bouillon, gastrik og rødvin. Lad det småsimre og reducere igen med 1/3
  • Sigt saucen fri for “klumper”
  • Pisk den kolde smør i lidt efter lidt, imens du pisker over det varme blus
  • Smag til med salt og peber
  • Kom evt jævner eller kulør i
  • Lunes ved servering

Græskarpure

  • Tænd ovnen på 200 grader
  • Skræl skrællen af græskarret, skrab kerner ud og skær i store tern
  • Fordel på en bageplade med bagepapir
  • Pak 2 fed hvidløg (med skræl) ind i staniol og placer på bagepladen
  • Bag græskarret mørt i ca. 25-30 min
  • Blend græskar sammen med citronsaft, æblemost og mas indholdet ud af hvidløgetsskrællen
  • Når puréen er blød smages den til med salt og peber
  • Lunes ved servering

Oksemørbrad

  • Lad mørbraden stå ude på køkkenbordet, så den kan blive tempereret
  • Afpuds og fjern evt sener
  • Varm en pande op til høj varme, kom smør og olie på og brun mørbraden på alle sider (tager et par minutter)
  • Kom mørbraden i et ildfast fad, krydr med salt og peber og kom de friske timian stilke derved
  • Brug gerne stege termometer (den skal ud når den når en kernetemperatur på 55 %)
  • Steg mørbraden i en ovn med 200 grader alm ovn. Ca 25 min
  • Tag mørbraden ud, dæk en smule til med staniol (men ikke helt omsluttet) og gerne viskestykke over. Lad den hvile i 20-30 min.
  • Skær ud i tykke bøffer
  • Gem panden med stegefedt (til stegning af gulerødder)

Ovnkartofler

  • Skrub eller skræl kartoflerne og lig dem i et ildfast fad
  • Vend med med olie, salt og peber
  • Bages i ovnen i ca. 50 min (vend et par gange undervejs)

Grønt

  • Grønkålschips:
  • Skyl og bræk/skær grønkålen ud i store stykker. Fordel på en bageplade med bagepapir og vend med olie, salt og peber. Bages i ovnen v.160 grader varmluft i ca 12-14 min. Hold øje, så de ikke bliver brændte (men de skal være sprøde)
  • Stegte gulerødder:
  • Skræl gulerødderne (lad gerne top sidde på). Steges i nogle minutter på panden (gerne i panden fra oksemørbraden og ellers med lidt smør på).