Krydderkage a la mormor og morfar (”Golfkage”)

Krydderkage a la mormor og morfar (”Golfkage”)

image_pdfimage_print

Denne kage vækker barndomsminder, da min mormor og morfar altid lavede denne kage i en bradepande og havde den med på golfbanen da jeg var lille. Jeg er vild med den, særligt grundet krydderierne: kanel og ingefær, som giver kagen lidt kant og gør kagen knap så sød. Jeg har lavet lidt om på toppingen, med en luksus udgave af glasur lavet på chokolade og fløde fremfor klassisk glasur af kakaopulver og flormelis. Og jeg havde længe haft lyst til at lave en kage, hvor jeg kunne pynte med nogle af de fine roser der er i vores have.

Ingredienser - ca.10-12 personer

  • 125 g blødt smør
  • 250 g sukker
  • 3 æg
  • 200 g mel
  • 1 tsk. strøget natron
  • 1 tsk. stødt kanel med top
  • 1,5 tsk. stødt ingefær
  • 2 dl creme fraiche 18 %
  • 2 spsk. tyttebær/æble/jordbær syltetøj
  • 15 grofthakkede mandler

Glasur og pynt

  • 170 g mørk chokolade
  • 2 dl piskefløde
  • 15 g honning
  • Roser til pynt
  • 15 mandler, hakket groft
  • 8-10 hasselnødder
  • 1 tsk guldstøv (jeg brugte fra Mill & Mortar, kan købes på nettet eller i Salling/Menu)

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader.
  2. Tag en skål (evt. røremaskine) og kom smør og sukker heri.
  3. Pisk så massen bliver blødt og luftig.
  4. Kom æggene i, ét af gangen.
  5. Tag en ny skål og bland de tørre ingredienser (mel, natron, ingefær og kanel) sammen.
  6. Tilsæt melblandingen ned i den øvrige masse og rør/pisk godt rundt.
  7. Til slut tilsættes de hakkede mandler, syltetøj og creme fraiche.
  8. Find en springform på 28 cm i bredden og dæk bunden med bagepapir. Smør derefter bund og kanter med smør.
  9. Hæld dejen i formen og bag nederst i ovnen i 30 min.
  10. Tag ud og afkøl kagen. Pynt først når kagen er helt afkølet.

 

Glasur og pynt

  1. Hak chokoladen fint og lig den i en skål, hvor fløden også kan være.
  2. Tag en gryde og hæld honning og fløde heri.
  3. Varm det op til lige før kogepunktet (jeg brugte et termometer og varmede det op til 73 grader).
  4. Tag af varmen og hæld udover chokoladen.
  5. Lad chokoladeglasur massen stå v. stuetemperatur og blive mere fast (tager ca. 3 timer).
  6. Kom på den afkølede kage med en kagespatel.
  7. Drys mandler i kanten af kagen og pynt med blomster.
  8. Rul 8-10 hasselnødder i lidt guldstøv i en kop, så de er helt dækkede og pynt med disse også.

IMG_3840

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*